Wat komt er kijken bij de aanschaf van een gehoortoestel?

Als u last heeft van gehoorverlies, hebt u misschien een hoortoestel nodig. U gaat naar de audicien, waar u een gehoortest doet. Wat komt er allemaal kijken bij het aanschaffen van een hoortoestel? Wordt een gehoortoestel door de verzekering vergoed?

Hoortest

Als u bij de audicien komt, doet u een gehoortest. Er zijn twee soorten gehoortesten: de Toonaudiogram en de Spraakaudiogram. Bij de toonaudigram doet u een test door middel van piepjes. Uit deze test komt naar voren of u last hebt van gehoorverlies. Daarnaast wordt er gekeken waar dit gehoorverlies vandaan komt, uit het middenoor of binnenoor. Bij de spraakaudiogram krijgt u woorden in verschillende volumes te horen. Bij deze test wordt gekeken of u woorden nog goed kunt verstaan.

Advies

De audicien geeft u vervolgens advies op basis van deze test(en). Bij ernstige problemen wordt u doorverwezen naar de KNO-arts. In de meeste gevallen wordt er een gehoortoestel geadviseerd. De audicien gaat samen met u op zoek naar een gehoortoestel dat het beste bij uw gehoor past.

Vergoeding

Een gehoortoestel wordt voor het grootste deel door de basisverzekering betaald. Hiervoor is het van belang dat u resultaten van uw gehoortest kunt laten zien. Bij een gehoorverlies van minimaal 35 decibel heeft u recht op een gedeeltelijke vergoeding. Ook de testen en het onderzoek wordt vanuit de basisverzekering vergoed. De verzekerde betaalt 25% van het hoortoestel zelf. Het is belangrijk om bij de zorgverzekering na te kijken of u een aanvullende verzekering heeft en hoe hoog uw eigen risico is. Het te vergoeden bedrag (75% van het totaalbedrag)wordt eerst van het eigen risico afgetrokken. Het bedrag dat nog overblijft, wordt door de verzekering betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *