Verzeker je zonnepanelen

Zonnepanelen verzekeren

Groene energiebronnen worden steeds populairder en vooral het gebruik van zonnepanelen is in opmars. Wanneer je in bezit bent van een eigen woning en hier zonnepanelen op hebt, valt de verzekering hiervan onder de bestaande opstalverzekering. Het is niet onverstandig om dit voor de zekerheid nog eens te controleren bij je verzekeringsmaatschappij. Het is belangrijk om te weten dat je na het plaatsen van je zonnepanelen je verzekering hierover inlicht. Dit kan invloed hebben op de verzekerde waarde van je woning. Bij koopwoningen is het dus meestal niet nodig een extra verzekering aan te schaffen. Dit geldt echter niet wanneer je niet zelf de eigenaar bent van een woning waar zonnepanelen opzitten. Wanneer je een huis huurt met zonnepanelen wil je natuurlijk niet onverwachtse kosten hiervoor betalen. In de meeste gevallen van een inboedelverzekering zit geen verzekering voor de zonnepanelen inbegrepen. Het verzekeren van je zonnepanelen is zeker geen overbodige luxe, maar je moet hier wel op een aantal dingen letten.

Hoe zitten de panelen vast aan jouw dak?

Een aantal verzekeringen hanteren andere regels afhankelijk van hoe de zonnepanelen zijn bevestigd aan je huis. Wanneer deze ‘aard- en nagelvast’ zit vergoeden zij de schade, maar wanneer dit niet zo is worden de panelen gezien als inboedel. Hiervoor gelden ook andere voorwaarden. Daarnaast speelt de manier van vastzetten ook een rol voor inbrekers. Het is voor dieven makkelijk om zonnepanelen los te maken en deze mee te nemen. Vooral wanneer de zonnepanelen gemonteerd zijn op een plat dak die moeilijk zichtbaar is voor anderen is de kans op diefstal groter.

Schade aan de panelen

Door natuurgeweld zou er schade kunnen ontstaan aan je zonnepanelen. Bij een storm of onweer wil je natuurlijk geen zorgen hebben om de zonnepanelen. Verschillende verzekeringen hanteren hiervoor andere voorwaarden. Bedenk dus goed of je jezelf voor dit risico wil dekken. Daarnaast zijn er ook verzekeringsmaatschappijen die stroomopbrengst compenseren wanneer deze wordt misgelopen door stormschade.

Zonne energie wordt steeds populairder en steeds meer mensen zien ook het belang van het verzekeren van zonnepanelen. Het is een grote investering die je doet en er zitten vanzelfsprekend ook risico’s aan verbonden. Door het goed uitkiezen van een bijpassende verzekering kan je kosten in de toekomst besparen. Let dus goed op de montage van de zonnepanelen en de risico’s op schade bij storm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *