Holistische therapie of holistische geneeskunde is een concept dat al bestaat sinds de tijd van Hippocrates, een Griekse arts, die beschouwd wordt als de vader van de geneeskunde en die leefde tussen de jaren 460 en 377 voor Christus.
Het idee dat evenzeer rekening moet worden gehouden met de gevoelens en emoties van de patiënt als met de ziektesymptomen, werd ook bepleit door de Britse arts Thomas Percival, in het boek Medical Ethics uit 1803, dat de eerste moderne medische ethische code vormde.
Wat is holistische geneeskunde?
Maar wat houdt holistische geneeskunde precies in? Het is afgeleid van de Griekse term holos, wat geheel betekent. Met andere woorden, het is een geneeskunde die rekening houdt met de totaliteit van het wezen.
Het idee is om bij de beheersing en preventie van de ontwikkeling van ziekten rekening te houden met de verschillende aspecten van het menselijk leven, zoals lichamelijke, psychologische, geestelijke en sociale factoren. Holistische geneeskunde is gebaseerd op het concept dat het welzijn van een persoon niet alleen afhangt van de fysieke toestand van het lichaam, in termen van ziekte, maar ook verband houdt met deze andere factoren.
De holistische geneeskunde gaat ervan uit dat een persoon bestaat uit delen die van elkaar afhankelijk zijn en dat als één van die delen niet goed functioneert, de andere delen daar ook onder te lijden hebben. Zo kan een probleem in de geest ook tot uiting komen in een lichamelijke complicatie.
De principes van holistische geneeskunde
In de holistische geneeskunde zijn onvoorwaardelijke liefde en steun de krachtigste genezingsmiddelen. De praktijk heeft ook de volgende principes:
– Elke persoon is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid en welzijn;
– Alle mensen zijn begiftigd met intrinsieke genezende krachten;
– Het genezingsproces vereist teamwerk waarbij zowel de arts als de patiënt betrokken zijn, het bestrijkt alle aspecten van iemands leven en kan gebruik maken van een verscheidenheid aan gezondheidszorgmethoden;
– De behandeling moet gericht zijn op het oplossen van de oorzaak van het probleem en niet alleen op het verlichten van de symptomen die erdoor worden veroorzaakt.