Een zorgverzekering afsluiten? Hier moet je op letten

Elk jaar vlak voor de jaarwisseling heb je weer de mogelijkheid om eenvoudig van zorgverzekering te wisselen. Maar door alle informatie die je tegenkomt zie je misschien door de bomen het bos niet meer; iedere verzekeringsmaatschappij zegt weer iets heel anders. Wat is nou het verschil tussen verschillende soorten verzekeringen en welke verzekering moet je nu afsluiten? Hieronder lees je de belangrijkste informatie die je helpt bij het afsluiten van een zorgverzekering die bij jou past.

Verschil in premie

Als je online naar verschillende verzekeringen zoekt, zie je dat er een groot verschil is in premies. Maar waar komt dat verschil nu vandaan? Het zit zo. Je hebt een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Per verzekeringsmaatschappij zit er verschil in de premie. De basisverzekeringen lijken over het algemeen best veel op elkaar. Toch heb je hier ook keus uit verschillende soorten basisverzekeringen en hanteert iedere verzekeringsmaatschappij een andere premie. De aanvullende verzekering heeft echter meer invloed op de premie, aangezien die per persoon verschillend is. Als jij je tegen veel posten aanvullend verzekert, zal de maandelijkse premie enorm stijgen.

 Basisverzekering

Iedere volwassene in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals de huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en de meeste medicijnen. Ook psychologische hulp, kraamzorg, verloskundige hulp, wijkverpleging en kosten van de apotheek vallen hieronder. Daarnaast krijgen kinderen tot 18 jaar de tandartskosten en fysiotherapie volledig vergoed. Dat laatste geldt ook voor mensen met een chronische aandoening. De basisverzekeringen komen in grote lijnen overeen, maar toch zijn er verschillen. Zo heb je de keus uit een restitutiepolis, een combinatiepolis, een naturapolis of een naturaverzekering budget. Deze bieden allemaal net een ander pakket aan.

Aanvullende verzekering

Tegen alle posten die buiten de basisverzekering vallen, moet je je aanvullend verzekeren. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je mag deze zelf samenstellen. Verwacht jij bijvoorbeeld veel fysiobehandelingen nodig te hebben? Sluit dan een zorgverzekering met fysio af. Je kunt je ook aanvullend verzekeren tegen tandartskosten, anticonceptie, alternatieve geneeswijzen, brillen & lenzen en vaccinaties. Weeg bij het afsluiten van een aanvullende verzekering altijd goed de baten en lasten tegen elkaar af. Hoef jij bijvoorbeeld alleen maar op controle bij de tandarts en heb je nooit gaatjes? In dat geval is het vaak goedkoper om zelf voor de controles te betalen dan er elke maand premie voor te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *